BW Group

Épület karbantartás​

Az első lépés az ön által jelzett probléma feltárása. Szerencsénkre a kötéltechnika miatt, szinte azonnali képet kaphat, hogy pontosan mi is a gond, mekkora a felület és tapasztalatunk alapján, milyen javítást vagy cserét érdemes végrehajtani. Lejjebb görgetve megtalálhatja részletesen az ön ingatlanának kötéltechnikával kivitelezhető javításait!
6 lépés a felméréstől az átadásig

Tető

Lakóépületének tetőjén három különféle problémacsoporttal találkozhat. A nehézkesen hozzáférhető tetőkibújón keresztül láthatóak a tetőfedés hibái, sérülései például a beázások, galambok bejutásának okait innen is megtalálhatja. Ez gyakran a tetőfólia hiánya miatt belülről a padlásról is érzékelhető. Esős időben, vagy beázás teszt segítségével láthatja még a vápák sérüléseit is, illetve a cseppentőlemezek hibáit amikor azon nem vezetik el a párát vagy esővizet az ereszcsatorna gyűjtőbe. Lentről akár láthatja is a falon megtelepülő algásodás miatt az ereszcsatornák eldugulását, vagy lyukas részeit a vízfoltok alapján.

Tehát a 3 fő irány a tetőfedő anyagok, a faszerkezet és fóliázás, illetve a csatornarendszer – bádoglemezek, bádogolt felületek sérülése.

A tető felújítását vagy javítását a szbaványok figyelembe vétele mellett településképi előírások mentén tervezzük meg, mérnökünk segítségével. Garanciát csak a megfelelő rétegrend (kompatibilis) elérése mellett tudunk mi, illetve a gyártó adni.

Vegyük sorra ezeket, miben tud önnek a BW segíteni.

Bitumenes zsindely

Remek választás olyan tetőszerkezetek felújítása során, ahol a súly fontos tényező. Ugyanis a bitumenes zsindely könnyűnek számít, hajlékony és remek vízzáró tulajdonsággal rendelkezik. Ezeknek köszönhetően gyakran találkozhat régi palatetők felújítása során ezzel a megoldással. Ha a tetőszerkezet tagolt, esetleg az átlagostól eltérő, íves formát vesz fel szintén jó választás lehet ez a megoldás. Színezésének köszönhetően igazán esztétikus koronái egy épületnek. Mivel palaőrleményt tartalmaz ennek a tetőnek is létezik kopása. Ha eltérő gyártási dátumú zsindelyek keverednek az gyakran vezethet eltérő kopáshoz, színhez. Általában mechanikai hibákat szoktak felmerülni, például viharkár, illetve a szellőzők eldugulása, bádogos lemezek elvállása jellemző. Kollégáink ingyenesen felmérik ezt önnek és képet kaphat arról, hogy milyen javításokra van szüksége a tető állapotának megőrzése vagy javítása érdekében. Munkatársaink mindenképp csak fóliázás után fedik a tetőt.

Bitumenes, műanyag hullámlemezek és trapézlemez

A hullámlemezek legfőbb előnyei a gyorsaság, olcsóság és könnyűség. Tipikusan melléképületek, teraszok takaróelemei amit könnyen lehet szabni és gyorsan lehet cserélni. Munkánk során általában betört műanyag lemez, illetve bekoszolódott elemek cseréjével találkozunk. Kritikus a megfelelő csavarok használata a rögzítés során. Munkatársaink számára rutinfeladat egy ilyen tető megközelítése és a hibás elemek felmérés utáni cseréje.

Fémlemezes tetőfedő anyagok

Gyors, hajlítható, olcsó megoldás, remek hővezető – nem esztétikus, zajos, korrózió.

Klasszikus megoldás, ami különleges szaktudást és eszköztárat igényel. A kinézet merőben más, mint egy cseréptetőre hajazó megoldás, így ezzel számolni kell. Nagy elemeknek köszönhetően viszonylag jól rakható, azonban egy esetleges viharkár is nagyméretű lehet. Nagyon időtálló konstrukció, ami, ha az alatta levő rétegeket (például alátét szőnyeg) megfelelően készítik el sok évig biztosít megfelelő védelmet a környezeti hatások ellen (szél, eső, hang). Kevés javítással lehet találkozni, főként a tetőfelépítmények körül fordulnak elő. Műemlék státusszal rendelkező épületek tetőfelújítására is tökéletes választás! Színazonos festékeket általában könnyű beszerezni és így nagy kopott felületek is javíthatóak.

Égetett agyagcserepek

A klasszikus cseréptető, ahol a fejlődés generációnként látható. A kezdeti klasszikus kézi technika óta nagy utat járt be az égetett cserép. Változatos formavilága ellenére könnyen javítható, társasházak padlásain gyakran találhatunk elég cserepet egy kisebb javításhoz. Tapasztalatunk szerint az öregedő cseréptetők legnagyobb problémája az időtálló cserepek alatti fólia teljes hiánya. Ami akár beázáshoz is vezethet. A cserepek törése általában mechanikai behatásoktól függ, illetve viharkár, omlásveszélyes tűzfal közelsége jelenthet veszélyt. A vízzáró hornyok pontossága a kivitelezés során szintén jelenthet kockázatot. 

Beázások gyakori okai ilyen tetőkön a törött, elmozdult cserepek.

Súlya jelentős, modern épületeken nem feltétlen kerül preferálásra. Társasházi karbantartásában jelentős tapasztalattal rendelkezünk. Gyakran látható felemás cserepek egymásra halmozása és szétcsúszása, ezeket elkerülve, csak azonos típussal dolgozunk.

A tetőbeázások gyakori okai a törött, vagy elmozdult cserepek. Az elmozdulás egyik fő oka lehet a rossz rögzítés; régen szegeléssel, dróttal, vagy habarccsal rögzítették azokat a cserepeket, amik nem akasztófüllel ültek a lécen. Ez a módszer azonban nem minden esetben áll ellen az időjárásnak és az idő múlásának. A beázás mellett a másik probléma, hogy az elszabadult cserép a tetőről lecsúszva balesetet vagy anyagi kárt okozhat. A régi rögzítést rozsdamentes csavarra cseréljük, és amennyiben nincs fedésben a csavar helye, víz- és UV álló tömítést kap.

Betoncserepek

A másik klasszikus, kicsit kevesebb formaválasztékkal. Páraáteresztése hasonló, mint a modern bevonatos agyagcserepeknek. Bár ez a fólia és légrés miatt nem lényeges ma már. Mohásodásuk azonban a régi modelleknél jelentős. Ezt középnyomású mosóval és kefével tudjuk megtakarítani önnek.

Pala tetőfedő anyagok

Régi palatetőket többféle megoldással tud a BW lecserélni, elfedni. A palatetők gyakran azbesztet tartalmaznak, melyhez speciális munkavédelmi eszközöket és megfelelő biztonságosan szállító és tároló partnert alkalmazunk. 

A tetőfólia és lecezés

A károsodott részeken gombaölő kezelést kapott lécekre cseréljük a régieket. A faszerkezet gyakran elöregszik, kártevők támadják meg, vagy tartós ázásnak van kitéve, nem tudja ellátni tartószerepét, ami az egész épületet is veszélyeztetheti. Ha a szarufák károsodnak, megtörik a tető síkját, és így már nem biztosított a héjazat vízzáró szerepe. A mérsékelten károsodott szarufákat kibontás után kétoldalt pallókkal megerősítjük, hogy az erre felszegelt lécek újra a tető síkjában fussanak. A menthetetlen szarufákat pedig részben vagy egészben új, gombaölő kezelést kapott gerendákra cseréljük. Amennyiben fennáll a faszerkezet gombásodás veszélye, illetve szeretnék megőrizni a szerkezet jó állapotát, megoldható a felületek gombaölő szerrel való helyszíni kezelése is. A tetőhéjazat második védvonala a cserép és a faszerkezet között a fólia. Nagyobb tetőmunkák, héjazatcserék során a faszerkezet állagvédelme érdekében érdemes fóliáztatni is. A régebbi fóliák a héjazat sérüléseinél (cserepek elmozdulása, törése) sajnos UV hatására hajlamos károsodni, így vízzáró feladatát nem tudja ellátni és cserére szorul.

Csatorna

Csatornák karbantartása és javítása során általában olyan problémákkal szembesülünk, mint a csatorna környékén a fal nedvesedik, algásodás lép fel, csatorna dugulás, falevéllel, illetve galambfészek eltávolítása csatornából.

A legtöbbször akár ön is láthatja a problémát, így mielőtt szakembert hív már előtte lehetséges egy fényképpel a tájékoztatás. Ez mindkét fél számára lényegesen gyorsítja a folyamatot. Azonban a teljes körű feltárást nem helyettesíti.

A klasszikus polgári házak leggyakoribb problémái az ereszcsatorna részleges leszakadása, ami további homlokzat romláshoz vezethet. A csatorna állagát nem befolyásoló, hajlításmentes megoldásunk során a technikus nem csupán a csatornához fér hozzá, hanem egyúttal az alatta lévő homlokzatot, illetve a légrés kialakítását is szemügyre képes venni. A roncsolásmentes felmérés során kötéltechnikát alkalmazunk.

Villámhárító

Villámhárító rendszer – Ezermester 2011/7

Tipikus magasban végzett munka, a társasházak villámhárítóinak karbantartása mérnöki tervezés alapján. A megfelelő MSZ EN 62305 szabvány figyelembevételével sok káreseménytől megkímélhetjük épületünk. A felfogók és levezetők gyakran találhatóan meglehetősen elöregedett állapotban tetőkön. Ez nem csupán nem hatékony, hanem akár veszélyes is lehet. Gondoljon bele, leesik egy betonalap földelő egy darabja. Lógó, nem megfelelő védelem feltárása és javításával keressen bizalommal.

Kémény, tetőkijáró és egyéb építmények

A tetőre való biztonságos kijutás (ellenőrzésekhez, munkálatokhoz) illetve a padlástérben való biztonságos közlekedéshez szükségesek. A régi elemek nem zárnak tökéletesen, beengedhetik a csapadékot vagy a madarakat. A BW csapata segítségére lehet tetőkijáró, világítóablakok beépítésénél, utólagos szigetelésénél.

Veszélyforrások lehetnek a használaton kívüli, veszélyes kémények például a társasházi gyűjtőkémény. A sorsára hagyott kémények forrásai lehetnek beázásnak, illetve omlásuk veszélyt jelent a tetőre és a ház környékén közlekedőkre. Ezeket gyorsan és szakszerűen bontja a BW csapat, teljesen befedve és a tetőfedéssel elzárva a néha elemeket.

Ehhez kapcsolódik még a klasszikus kéményseprő járda, amelyek állapota gyakran veszélyes nem csak a tetőre nézve, hanem az utcán közlekedőkre is. A hatósági ellenőrzések útvonalának biztonságossá tétele, a régi veszélyes fa pallók helyére modern, minősített, időálló fém járófelületeket és korlátokat épít ki csapatunk.

A megközelítő elemek azonban nem csak kéményekhez vezetnek, hanem régi antennákhoz, hirdetésekhez, telekom antennákhoz. Ezek az elemek régen akár komoly bevétel forrásai is lehettek a háznak, azonban amikor elöregedtek, a szerződések megváltoztak, gyakran maradnak fent a tetőn az időjárás viszontagságainak kitéve, gazdátlanul. Válasszon minket, ha szeretné ezeket az építményeket biztonságosan, több kötélt használva, ablaküvegeket elkerülve leengedni és elszállítani a hulladéktelepre.

Teljeskörű megoldás a BW csapattól tetőn levő régi hirdetések, antennaárbócok elbontása, szétszerelése, helyükön a héjazat visszaépítésével.

Hófogó

Tetők hóvédelme – Ezermester 2011/12

Elöregedett, így funkcióját már betölteni nem tudó hófogók cseréje, korrózióvédelme és megerősítése.

Épületdíszek

Díszek pótlása tervezéssel, mintavételezés után partnereink segítségével eredetivel megegyező mértékben modellezhető és polisztirolból elkészült darabokat többféle rögzítési eljárással lehetséges, felülettől függően. Akár arra is van lehetőség, hogy a beázott tető miatti omló vakolattal együtt javíthatóak a homlokzati párkányok, díszek és stukkók és holkerek. Önnek nincs más tennivalója, mint elküldenie egy fotót, kollégánk felmér egy darabot (nem szükséges kivágni semmit sem!) és az alapján elkészül a pótlás.

Homlokzat

Veszélytelenítés

A gyakran kézzel kevert, régi vakolatok korántsem sikerültek homogénre, ennek köszönhetően az idő
vasfoga eltérő mértékben teszi meg a hatását. Ezt ön a vakolat szakaszos omlásaként látja. Ez anyagi
és emberi károkat okozhat nem csak a lakók, hanem az utcafronton elhaladók számára is. A fentről lefelé történő haladás során kalapáccsal – kőműves kalapáccsal egy csuklóból határozott mozdulattal történő kopogatás történik. Laza résznek az minősül, amely a kalapácsütés során kongó ha
ngot ad, vagy azonnal levállik. Ez a határvonal lehet a nedves-
száraz részek határa, vagy egyéb fizikai korlátoló elem, például stukkó, ablakpárkány. Ezen határoló részek eldöntése a megrendelő helyszínen kijelölt személye által vagy csapatunk
által fényképpel dokumentálásra kerülnek. Javasoljuk, hogy a további lazulás elkerülése érdekében a restaurálás kezdődjön el minnél hamarabb. A türelmi idő meghosszabbítására két réteg cementtel és kültéri vakolatragasztóval kevert alapréteg vihető fel. Árajánlatunk ezt a felület megtisztítása után négyzetméterre tartalmazza.

Festés

Egy szép felületet védeni kell, a koszolódás, algásodás megtisztítása után jó döntés védőrétegként legalább két réteg friss festést használni alapozás után. Így a felület javítás után egybefüggő és igényes lesz, az ön ingatlanához méltó. Csak és kizárólag ugyanabból a sorozatból, egyszerre vásárolt mennyiséget alkalmazunk festéseink során. Azonos szín esetén így minimalizáljuk az eltérő árnyalat lehetőségét. Festési technológiánkról bővebben az ipari korrózióvédelem szekcióban olvashat.

Algátlanítás

Gyakori, hogy egy szétcsúszott ereszcsatorna mögött már elkeződött a falfelület algásodása. Ezt mi környezet és vakolat kímélő anyagokkal tisztítjuk meg. Kötéltechnika segítségével, fentről lefelé láthatja maga is a különbséget ahogy a BW Alpintechnika csapata halad.

Védőháló

Ha nem fér bele a keretbe, hogy azonnal cselekedjen a épület homlokzatával kapcsolatban, köztes
megoldásként szoktuk javasolni a hálózást, amikor a homlokzatot olyan sűrű szemű hálóval fedik be,
hogy az omlás mértékét és irányát jelentősen csökkentse és biztonságosabbá tegye. Értékesítés
előtti ingatlanoknál jó megoldás lehet.

Erkélyszegélyek

Beton erkélyek gyakori rpoblémája az évetizedes kopás és vízhatás miatt a korrózió. A beton PH-
jának változása elindíthatja a korróziót. A rozsda pedig felfeszíti a környező betont. Ezt a folyamatot láthatja ön is, a lepattogó, leeső darabok formájában. További információt itt talál a kémiai folyamatokről: 1. dia (betonopus.hu).


Feltárásos megoldásunk során mérnöki segítséggel kezelünk minden egyedi esetet, legyen szó panellakás erkélyéről vagy társasházi erkélyről.

Fafelületek

Fa és fémfelületek karbantartása, impregnálása megfelelő mérnöki felmérés alapján.