BW Group

Adatvédelem

background
Kapcsolatfelvételtől a projekt befejezéséig 6 lépésben!

Adatvédelem

Olvasd el figyelmesen az alábbi adatvédelmi tájékoztatót.

1. Az adatkezelési tájékoztató célja

Jelen dokumentum célja, hogy a BW Alpintechnika Kft. mint adatkezelő (a továbbiakban
egységesen Adatkezelő) leírja az Adatkezelő szervezetében alkalmazott és működő,
személyes adatnak minősülő adatokra vonatkozó adatvédelmi szabályokat, eljárásokat és
védelmi intézkedéseket.

Az Adatkezelő egyúttal e dokumentumban tájékoztatja ügyfeleit, partnereit, illetőleg minden
olyan természetes- és jogi személyt, akik az Adatkezelővel bármilyen – jogi szempontból
értelmezhető – kapcsolatban állnak és a személyes kezelése során érintettségük
keletkezik, az általa kezelt személyes adatok kezelésének szabályairól, az alkalmazott
védelmi intézkedésekről eljárásokról és az adatkezelés módjáról.

Az Adatkezelő jelen Adatkezelési tájékoztatóban leírt szabályokat, rendelkezéseket és
kötelezettségeket saját magára jogilag kötelező érvényűnek tekinti és működése során
alkalmazza, valamint kijelenti, hogy jelen dokumentumban leírt és alkalmazott adatvédelmi
szabályok és eljárások megfelelnek a hatályos adatvédelmi nemzeti és Európai Uniós
jogszabályoknak. Adatkezelő kijelenti továbbá, hogy fontosnak tekinti az információs
önrendelkezés jogát, különös tekintettel a személyes adatokra és saját hatókörében minden
elérhető szervezeti, működési, szabályozási és technológia intézkedést megtesz e jogok
betartása és betartatása érdekében.

Az Adatkezelési tájékoztató mindenkor hatályos verziója a
https://www.bwalpin.hu//adatkezelesi-szabalyzat/ hozzáférhetőségeken érhető el. Az
Adatkezelési tájékoztatót Adatkezelő bármikor megváltoztathatja, a közzététel- és az
Érintettek tájékoztatásának kötelezettsége mellett.


2. Az Adatkezelő adatai

2.1 Az Adatkezelő cégadatai

Név: BW Alpintechnika Kft.

Székhely: 3530, Miskolc, Petőfi Sándor utca 31

Cégjegyzékszám: 05-09-031691

A bejegyző bíróság megnevezése:

Adószám: 26701426-2-05

Központi telefonszám: +36 70 249 9205

Központi e-mail: [email protected]

2.2 Az Adatkezelő elérhetőségei

Adatvédelmi kérdésekben Adatkezelő az alábbi elérhetőségeken kereshető meg:

Székhely: 3530, Miskolc, Petőfi Sándor utca 31

Központi telefonszám: +36 70 249 9205

Központi e-mail: [email protected]

Az Adatkezelő a hozzá beérkezett adatvédelmi megkereséseket (e-mail) a 3.8. pontban, az
erre az adatkezelésre vonatkozó, meghatározott ideig őrzi meg. Ennek leteltével ezek
visszavonhatatlan módon törlésre kerülnek.

2.3 Adatkezelő Adatvédelmi tisztviselője

Név: Farkas Ádám

Székhely: 3530, Miskolc, Petőfi Sándor utca 31

Központi telefonszám: +36 70 249 9205

Központi e-mail: [email protected]

3. Adatkezelő Adatkezelései és a kezelt személyes adatok

3.1 Regisztrációs során megadandó személyes adatok

Kötelezően megadandó adatok: Név, email cím, számlázási cím, postázási cím,
telefonszám.

3.2 Online rendeléshez kapcsolódó adatok

Kötelezően megadandó adatok: Név, email cím, számlázási cím, postázási cím,
telefonszám.

Az adatkezelés jogalapja: az Érintett opt-in/opt-out online hozzájárulása.

Az adatkezelés célja: a honlapon leadott megrendelések teljesítése

Az adatszolgáltatás elmaradásának lehetséges következményei: a megrendelés teljesítése
nem lehetséges

Az adatkezelésben kezelt adatok: Név, email cím, számlázási cím, postázási cím,
telefonszám.

Az adatkezelésben kezelt adatok megőrzési ideje: a megrendelés teljesítésétől 1 évig.

3.3 Online ügyintézéshez kapcsolódó adatok

Kötelezően megadandó adatok: Név, email cím, számlázási cím, postázási cím,
telefonszám.

Az adatkezelés jogalapja: az Érintett opt-in/opt-out online hozzájárulása.

Az adatkezelés célja: a honlapon leadott megrendelések teljesítése.

Az adatszolgáltatás elmaradásának lehetséges következményei: a megrendelés teljesítése
nem lehetséges.

Az adatkezelésben kezelt adatok: Név, email cím, számlázási cím, postázási cím,
telefonszám.

Az adatkezelésben kezelt adatok megőrzési ideje: a megrendelés teljesítésétől 1 évig.

3.4 Hírlevélhez kapcsolódó adatok

Kötelezően megadandó adatok: Név, email cím.

Az adatkezelés jogalapja: az Érintett opt-in/opt-out online hozzájárulása.

Az adatkezelés célja: a honlapon elérhető termékekkel kapcsolatos promóciók, értesítések
küldése.

Az adatszolgáltatás elmaradásának lehetséges következményei: az érintett tájékoztatása
nem lehetséges.

Az adatkezelésben kezelt adatok: Név, email cím.

Az adatkezelésben kezelt adatok megőrzési ideje: a feliratkozás időpontjától számítva 1
évig.

3.5 Technikai adatok

Technikai adatok, azon adatok, amelyek az Adatkezelő rendszereinek működése során
többnyire automatikusan keletkeznek és kerülnek rögzítésre. Egyes technikai adatokat a
rendszer, az Érintett külön nyilatkozata, vagy cselekménye nélkül is tárol és bizonyos
esetekben automatikusan naplóz. A technikai adatok az Érintett személyének
azonosítására közvetlenül nem alkalmasak, azonban összekapcsolhatók felhasználói
adatokkal, így az azonosítás elvileg lehetővé válik. Ilyen adatkapcsolatokat az Adatkezelő
nem készít, kivéve egyes olyan esetekben, amikor erre Adatkezelőt törvény kötelezi. A
technikai adatokhoz kizárólag az Adatkezelő és Adatfeldolgozói férhetnek hozzá.

Az adatkezelés jogalapja: a honlap és a megrendelés működéséhez technikailag feltétlenül
szükséges.

Az adatkezelés célja: a megrendelések teljesítése.

Az adatszolgáltatás elmaradásának lehetséges következményei: szolgáltatás nyújtása nem
lehetséges.

Az adatkezelésben kezelt adatok:

Az adatkezelésben kezelt adatok megőrzési ideje:

Böngésző Süti – Cookie

3.5.1 A sütik feladata

A HTTP-süti (süti, cookie) kisméretű adatcsomag, amelyet az internetes böngészés során a
látogatott weboldalt tartalmazó szerver hozza létre a kliens webböngészője segítségével, az
első látogatás alkalmával, ha ez a böngészőben engedélyezve van. A sütik a felhasználó
számítógépén, előre meghatározott, böngésző típusonként eltérő helyen tárolódnak. A
további látogatások során a tárolt sütit a böngésző visszaküldi a webszervernek, különféle,
a kliensről szóló információkkal együtt. A sütik segítségével a szervernek lehetősége van az
adott felhasználó azonosítására, róla különféle információk gyűjtésére és ezekből
elemzések készítésére. A sütik főbb funkciói:

információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről;

megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek pl. online
tranzakciók igénybevételekor, így nem kell újra begépelni őket;

megkönnyítik, egyszerűsítik, kényelmesebbé, gördülékenyebbé teszik az adott weboldal
használatát;

szükségtelenné teszik már megadott adatok újramegadását;

általában javítanak a felhasználói élményen.

A sütik használatával az Adatkezelő adatkezelést végez, amelynek fő céljai:

felhasználó azonosítás

az egyes munkamenetek azonosítása

hozzáférésre használt eszközök azonosítása

bizonyos megadott adatok tárolása

nyomon követési és helyinformációk tárolása és továbbítása

analitikai mérésekhez szükséges adatok tárolása és továbbítása

Az adatkezelés jogalapja: az Érintett opt-in hozzájárulása

Az adatkezelés célja: a honlap működéséhez technikailag feltétlenül szükséges.

Az adatszolgáltatás elmaradásának lehetséges következményei: a honlap működésében
technikai hibák léphetnek fel.

Az adatkezelésben kezelt adatok: user ID, session ID, eszköz ID, életkor, dátum és időpont.

A sütik lejárati ideje: 180 nap.

3.5.2 Munkamenet sütik – session cookie

Ezen sütik célja, hogy a látogatók maradéktalanul és zökkenőmentesen böngészhessék az
Adatkezelő weboldalát, használhassák annak funkcióit, és az ott elérhető szolgáltatásokat.
Az ilyen típusú sütik érvényességi ideje a munkamenet (böngészés) befejezéséig tart, a
böngésző bezárásával a sütik e fajtája automatikusan törlődik a számítógépről, illetve a
böngészésre használt más eszközről.

Az adatkezelés jogalapja: az Érintett opt-in hozzájárulása.

Az adatkezelés célja: a honlap működéséhez technikailag feltétlenül szükséges.

Az adatszolgáltatás elmaradásának lehetséges következményei: a honlap működésében
technikai hibák léphetnek fel.

Az adatkezelésben kezelt adatok: : user ID, session ID, eszköz ID, életkor, dátum és
időpont.

A sütik lejárati ideje: 180 nap.

3.5.3 Harmadik fél által elhelyezett analitikai sütik – analytics cookie

Az Adatkezelő weboldalán alkalmazza a Google Analytics mint harmadik fél sütijeit is. A
Google Analytics statisztikai célú szolgáltatás használatával az Adatkezelő szervere
információkat gyűjt azzal kapcsolatban, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt. Az
adatot a honlap fejlesztésének és a felhasználói élmény javításának céljával használja fel.
Ezen sütik szintén lejáratig a látogató számítógépén vagy böngészésre használt más
eszközén, annak böngészőjében maradnak, illetve amíg a látogató nem törli őket.

Az adatkezelés jogalapja: az Érintett opt-in hozzájárulása.

Az adatkezelés célja: a honlap működéséhez technikailag feltétlenül szükséges.

Az adatszolgáltatás elmaradásának lehetséges következményei: a honlap működésében
technikai hibák léphetnek fel.

Az adatkezelésben kezelt adatok: : user ID, session ID, eszköz ID, életkor, dátum és
időpont.

A sütik lejárati ideje: 180 nap.

3.5.4 Sütik letiltásának-, sütikkel kapcsolatos szabályok beállításának lehetősége

Az Érintettnek lehetősége van bizonyos típusú sütikre vonatkozó szabályok beállítására, pl.
a sütik használatának mellőzésére, a sütik letiltására stb., a használt böngésző megfelelő
beállításaival. A sütik szelektív, vagy általános tiltásának beállítási lehetőségeiről szóló
információk az adott böngésző „Segítség/Help” menüjében találhatóak meg. Ezek
segítségével a sütik:

A legtöbb böngésző menüsorában található „Segítség” funkció tájékoztatást nyújt arra
vonatkozóan, hogy a böngészőben hogyan lehet a sütiket:

általánosan letiltani;

a sütik elfogadásának módját beállítani (automatikus elfogadás, egyenként kérdezzen rá,
stb.);

egyenként letiltani;

egyenként, vagy csoportosan törölni;

egyéb sütikkel kapcsolatos műveleteket elvégezni.

3.6 A kezelt adatok felhasználása és megőrzési ideje

Adatkezelés neve Felhasználási hely Jogalap/Jogszabály Megőrzési idő

4. Az adatkezelés célja, módja és jogalapja

4.1 Általános adatkezelési irányelvek

Adatkezelő a 3. pontban felsorol Adatkezelésekben a személyes adatok kezelését, minden
esetben az adatkezelésben megadott céllal és az ott megadott jogalap alapján, a 4.2.
pontban felsorol jogszabályok szerint végzi.

A személyes adatok kezelése minden esetben az Érintett önkéntes hozzájárulásával
történik, amely hozzájárulást az Érintett bármikor jogosult visszavonni.

Adatkezelő egyes személyes adatokat, jogszabályi kötelezettség folytán, bizonyos
esetekben és bizonyos rendhagyó feltételek esetén, köteles az Adatkezelésekben leírtaktól
eltérő módon kezelni, átadni, továbbítani, tárolni. Ilyen esetekben Adatkezelő gondoskodik
az Érintettek értesítéséről, amennyiben az adott jogszabály előírásai ezt lehetővé teszik,
vagy nem tiltják kifejezetten.

4.2 Az Adatkezelések jogalapját adó jogszabályok

Adatkezelő a személyes adatok kezelését az alábbi jogszabályok alapján végzi:

GDPR Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelete (2016. április 27.) 2013.
évi V. törvény – a Polgári Törvénykönyvről (Ptk.);

5. Az adatok tárolása és biztonsága

5.1 Az adatok fizikai tárolási helyei

Adatkezelő a személyes adatokat integrált informatikai rendszerén tárolja. A rendszer
elemei a következő földrajzi, fizikai helyeken vannak elhelyezve:

Adatkezelő központi telephelye: 3530, Miskolc, Petőfi Sándor utca 31

Adatkezelő fióktelepe: 3530, Miskolc, Petőfi Sándor utca 31

Hosting Szolgáltató: BlazeArts Kft.

Cégadatok:

cégnév: BlazeArts Kft.

székhely: 6090 Kunszentmiklós, Damjanich u. 36. 1/8

levelezési cím: 6090 Kunszentmiklós, Damjanich u. 36. 1/8

cégjegyzékszám: 03-09-109150

adószám: 12539833-2-03

közösségi adószám: HU12539833

5.2 Az adatok informatikai tárolásának módja és logikai biztonsága

Adatkezelő a személyes adatok kezelését elsődlegesen megfelelően kiépített és védett
informatika rendszerén végzi. Az informatikai rendszer üzemeltetése során gondoskodik az
azon tárolt, feldolgozott és továbbított adatok információbiztonsági alap attribútumainak
megfelelő szintjéről, úgymint a kezelt adatok:

sértetlenségéről (Integrity), az adat eredetisége, változatlansága biztosított;

bizalmasságáról (Confidentality), kizárólag az arra jogosultak, a jogosultságukat nem
meghaladó mértékben férnek hozzá;

rendelkezésre állásáról (Availability), az adat a jogosultak számára hozzáférhető és
elérhető, az elvárt rendelkezésre állási időtartamban. A szükséges informatikai
infrastruktúra üzemkészen rendelkezésre áll.

Adatkezelő a kezelt adatokat:

szervezeti, működési,

fizikai biztonsági,

információbiztonsági

védelmi intézkedések strukturált rendszerével védi. Adatkezelő a védelmi intézkedéseket
rendszerét és az egyes védelmi intézkedések védelmi szintjeit, a védendő adatok
fenyegetéseinek hatására felmerülő kockázatokkal arányos mértékben alakítja ki és
működteti. A védelmi intézkedések adatvédelmi szempontból elsősorban a véletlen vagy
szándékos törlés, jogosulatlan hozzáférés, szándékos és rosszhiszemű nyilvánosságra
hozatal, véletlen nyilvánosságra kerülés, adatvesztés, adatmegsemmisülés elleni védelmet
célozzák.

6. Adattovábbítás, adatfeldolgozás, az adatokat megismerők köre

Az adatokat elsődlegesen az Adatkezelő, illetve belső munkatársai jogosultak megismerni,
a jogosultsági szabályoknak, a jogosultsági rendszernek és az egyéb belső
szabályozásoknak megfelelő mértékben. Az Adatkezelő egyes adatokkal kapcsolatos
műveleteket, feladatokat, harmadik fél Adatfeldolgozókkal végeztet el. Az Adatkezelő az
adatokat a felsoroltakon túl nem teszi közzé és egyéb harmadik személyeknek nem adja át.

7. Érintett jogai

Az Érintett az Adatkezelő által kezelt személyes adataival kapcsolatosan – többek között –
a következőkben leírt jogokkal élhet.

7.1 Az Érintett hozzáféréshez való joga (GDPR 15. cikk)

Az Érintett jogosult arra, hogy az adatkezelőtől visszajelzést kapjon arra vonatkozóan, hogy
személyes adatainak kezelése folyamatban van-e, és ha ilyen adatkezelés folyamatban
van, jogosult arra, hogy a személyes adatokhoz és a következő információkhoz hozzáférést
kapjon:

az adatkezelés céljai;

az Érintett személyes adatok kategóriái;

azon címzettek vagy címzettek kategóriái, akikkel, illetve amelyekkel a személyes adatokat
közölték vagy közölni fogják, ideértve különösen a harmadik országbeli címzetteket, illetve
a nemzetközi szervezeteket;

a személyes adatok tárolásának tervezett időtartama;

az Érintett joga a helyesbítéshez, törléshez vagy adatkezelés korlátozásához, valamint az
adatkezelés elleni tiltakozáshoz;

panasz benyújtásának joga a felügyeleti hatósághoz;

ha az adatokat nem az Érintettől gyűjtötték, a forrásukra vonatkozó minden elérhető
információ;

az automatizált döntéshozatal ténye, ideértve a profilalkotást is, valamint az alkalmazott
logikára és arra vonatkozó érthető információk, hogy az ilyen adatkezelés milyen
jelentőséggel bír, és az Érintettre nézve milyen várható következményekkel jár.

Az Adatkezelő az adatkezelés tárgyát képező személyes adatok másolatát 1 példányban az
Érintett rendelkezésére bocsátja. Az Érintett által kért további másolatokért az Adatkezelő
az adminisztratív költségeken alapuló, észszerű mértékű díjat számíthat fel. Ha az Érintett
elektronikus úton nyújtotta be a kérelmet, Adatkezelő az információkat széles körben
használt elektronikus formátumban adja át, kivéve ha az Érintett másként kéri, a
benyújtástól számított legfeljebb 30 napon belül.

7.2 Helyesbítés joga (GDPR 16. cikk)

Az Érintett jogosult arra, hogy kérésére az Adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül
helyesbítse a rá vonatkozó pontatlan személyes adatokat, valamint jogosult arra, hogy kérje
a hiányos személyes adatok kiegészítését, figyelemmel véve az adatkezelés céljára.

7.3 Törléshez való jog (GDPR 17. cikk)

Az Érintett jogosult arra, hogy kérésére az Adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül törölje
a rá vonatkozó személyes adatokat, az Adatkezelő pedig köteles arra, hogy az Érintettre

vonatkozó személyes adatokat indokolatlan késedelem nélkül törölje, ha az alábbi indokok
valamelyike fennáll:

személyes adatokra már nincs szükség abból a célból, amelyből azokat gyűjtötték vagy
más módon kezelték;

az Érintett visszavonja az adatkezelés alapját képező hozzájárulását, és az adatkezelésnek
nincs más jogalapja;

az Érintett tiltakozik az adatkezelés ellen, és nincs elsőbbséget élvező jogszerű ok az
adatkezelésre;

a személyes adatokat jogellenesen kezelték;

a személyes adatokat az Adatkezelőre alkalmazandó uniós vagy tagállami jogban előírt jogi
kötelezettség teljesítéséhez törölni kell;

a személyes adatok gyűjtésére információs társadalommal összefüggő szolgáltatások
kínálásával kapcsolatosan került sor.

Az adatok törlése nem kezdeményezhető, ha az adatkezelés szükséges:

a véleménynyilvánítás szabadságához és a tájékozódáshoz való jog gyakorlása céljából;

a személyes adatok kezelését előíró, az Adatkezelőre alkalmazandó uniós vagy tagállami
jog szerinti kötelezettség teljesítése, illetve közérdekből, vagy az Adatkezelőre ruházott
közhatalmi jogosítvány gyakorlása keretében végzett feladat végrehajtása céljából;

a népegészségügy területét érintő közérdek alapján;

Közérdek alapján végzendő archiválási-, tudományos és történelmi kutatási-, vagy
statisztikai célból;

jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez, illetve védelméhez.

7.4 Az adatkezelés korlátozásához való jog (18. cikk)

Az Érintett kérésére a Adatkezelő korlátozza az adatkezelést, ha az alábbi feltételek
valamelyike teljesül:

az Érintett vitatja a személyes adatok pontosságát, ez esetben a korlátozás arra az
időtartamra vonatkozik, amely lehetővé teszi, hogy az Adatkezelő ellenőrizze a személyes
adatok pontosságát;

az adatkezelés jogellenes, és az Érintett ellenzi az adatok törlését, és ehelyett kéri azok
felhasználásának korlátozását;

az Adatkezelőnek már nincs szüksége a személyes adatokra adatkezelés céljából, de az
Érintett igényli azokat jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez;

az Érintett tiltakozott az adatkezelés ellen; ez esetben a korlátozás arra az időtartamra
vonatkozik, amíg megállapításra nem kerül, hogy az Adatkezelő jogos indokai elsőbbséget
élveznek-e az Érintett jogos indokaival szemben.

Ha az adatkezelés korlátozás alá esik, a személyes adatokat a tárolás kivételével csak az
Érintett hozzájárulásával, vagy jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy
védelméhez, vagy más természetes vagy jogi személy jogainak védelme érdekében, vagy
az Unió, illetve valamely tagállam fontos közérdekéből lehet kezelni.

7.5 Adathordozáshoz való jog (20. cikk)

Az Érintett jogosult arra, hogy a rá vonatkozó, általa az Adatkezelő rendelkezésére
bocsátott személyes adatokat tagolt, széles körben használt, géppel olvasható
formátumban megkapja, és ezeket az adatokat egy másik Adatkezelőnek továbbítsa.

7.6 Tiltakozás joga (21. cikk)

Az Érintett jogosult arra, hogy a saját helyzetével kapcsolatos okokból bármikor tiltakozzon
személyes adatainak kezelése ellen, ideértve az említett rendelkezéseken alapuló
profilalkotást is. Ebben az esetben az Adatkezelő a személyes adatokat nem kezelheti
tovább, kivéve, ha az Adatkezelő bizonyítja, hogy az adatkezelést olyan kényszerítő erejű
jogos okok indokolják, amelyek elsőbbséget élveznek az Érintett érdekeivel, jogaival
szemben, vagy amelyek jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy
védelméhez kapcsolódnak.

7.7 Automatizált döntéshozatal egyedi ügyekben, beleértve a profilalkotást (22.cikk)

Az Érintett jogosult arra, hogy ne terjedjen ki rá az olyan, kizárólag automatizált
adatkezelésen – ideértve a profilalkotást is – alapuló döntés hatálya, amely rá nézve
joghatással járna vagy őt hasonlóképpen jelentős mértékben érintené.

7.8 Visszavonás joga

Az Érintett jogosult arra, hogy személyes adataira vonatkozó hozzájárulását bármikor
visszavonja.

7.9 Jogorvoslati lehetőségek

Jogai megsértése esetén az Érintett a 2.2. pontban megadott elérhetőségeken keresztül,
vagy a 2.3 pontban megadott Adatvédelmi Tisztviselőnél kérhet tájékoztatást, jogorvoslatot,
vagy tehet panaszt. A Ezek eredménytelensége esetén Érintett jogosult bírósághoz fordulni,
illetve megkeresni a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot.

7.10 Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elérhetősége

Megnevezés: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH)

Székhely: 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/C.

Levelezési cím: 1530 Budapest, Pf.: 5.

Tel: +36 (1) 391-1400

Fax: +36 (1) 391-1410

E-mail: [email protected]

Honlap: http://www.naih.hu

8. Egyéb rendelkezések

Hatósági megkeresés, vagy egyéb jogszabályi kötelezettségen alapuló egyéb szervezet
megkeresése esetén Adatkezelő adatkiadásra lehet köteles, vagy arra lehet kötelezhető.
Ilyen esetekben Adatkezelő törekszik csak annyi és olyan jellegű személyes adat
kiadására, amely az adatkiadási kötelezettség szempontjából feltétlenül szükséges.